Naturvårdsverkets svar på förbundets skrivelse gällande ackumuleringen av potentiella reservat

Efter lång väntan har förbundet erhållit svar på en skrivelse angående ett antal frågor som adresserades till Naturvårdsverket och länsstyrelserna i Dalarna och Norrbotten.

I den skrivelse som skickades gjorde vi gällande att vi finner dagens processer för osäkra, orimligt långdragna och att detta orsakar svårigheter i våra medlemmars förvaltning och övrig planering. Förbundet anser att tillvägagångssättet måste förändras genom: 1) stopp på ackumulering av orimliga arealer reservatsförslag 2) avlägsnande av reservatsförslag som ej längre är aktuella och 3) införande av ett väntansavtal.

Naturvårdsverket svarar att de, tillsammans med Skogsstyrelsen, reviderar den nationella strategin för formellt skydd av skog. Revideringen har sin utgångspunkt i regeringens proposition propositionen Stärkt äganderätt, flexibla skyddsformer och ökade incitament för naturvården i skogen med frivillighet som grund (prop. 2021/22:58). Ett beslut om denna strategi tas i november 2024.
Vidare svarar Naturvårdsverket att den reviderade strategin utgör grund för det fortsatta arbetet med formellt skydd av skog och en av de grundläggande utgångspunkterna är att markägare och myndighet ska vara överens om att ett områdes naturvärden ska bevaras genom formellt skydd. Skyddsprocessen bör ske i god dialog och markägaren har ofta möjlighet att avstå från formellt skydd. Den reviderade strategin har också en utgångspunkt i att myndigheter, skogliga aktörer och markägare behöver samverka och har ett gemensamt ansvar för att bevara skogar med höga naturvärden.

I relation till de två första frågorna som lyftes av förbundet så ska det nya arbetssättet leda till att länsstyrelserna i de flesta fall inte går vidare med formellt skydd om förbundets medlemmar motsätter sig detta. Det finns dock möjlighet för undantag där det kan finnas skäl för att besluta om formellt skydd även om inte överenskommelse kan nås, men de undantagen ska användas restriktivt. Naturvårdsverket är också tydlig i sin dialog med länsstyrelserna att myndigheter i sitt arbete behöver förhålla sig till aviserade budgetramar.

Väntansavtal är en ny variant av naturvårdsavtal som infördes fr.o.m. år 2024. Så som det slutligen utformades syftar avtalet till att ge markägare en viss kompensation under en utdragen process mot ett formellt skydd. Avtalen är dock förhållandevis korta (1–2 år) och ersättningsnivån är mer av symbolisk karaktär samt att det finns ett tak för ersättningsnivån. Väntansavtal i denna form möter därmed inte de önskemål vi framfört i vår skrivelse.

Dock leder intentionerna med strategin förhoppningsvis till att mängden utpekade reservatsobjekt minskar till förmån för snabbare genomförande av de objekt som markägare och myndigheter är överens om, vilket Naturvårdsverket nu aktivt verkar för.